Tuesday, November 3, 2015

New Life ...

Assalamualaikum..

Berkurun lama baru perasan ade blog rupenya.. hahaha
Sebelum ni blog is a part of my feeling expression tentang things yg happen dlm kehidupan.
But now, da malas da nak berblog .. haha
ni je tba2 rasa nk menaip pule.. (menaip utk thesis mcm berat je jari ni kan)

About my new life.. sekolah tadika sudah.. sekolah rendah sudah.. sekolah menengah sudah.. diploma pun sudah.. experience kje for the 1st time yg agak adventure sudah juga.. berat turun naik turun xnak naik2 pun sudah and now im at the end of degree's stage which is internship.. cepaaattttt laaa habis.. dengan praktikalnye .. dengan nak hadap thesisnye lagi . streeesss je rasa. mcm naik perahu di tengah lautan lpas tu perahu tu tgh terhuyung hayang .. haaa .. cmtu la sikit lebih kurang gambarannye.. (poyo)
cerita pasal internship .. mencabar jugak la awal2 tu nak cari tmpat intern . da dapat xsesuai mcm2 hal dari segi environment.. masalah transport lg ..aduii mmg pressure hbs ar 2 minggu praktikal situ.
xdpt restu .. memang xaman la hati akak ni dik oii. Alhamdulillah 2 minggu je kat situ then chauu pegi MMC. tempat keje doooluuuuu tuuuu ... hahahahah. elak punya elak .. xnak punya xnak dapat situ jgk. sape suruh jual mahal. Rezeki kat situ kot. Lari2 pun dapat situ jgk.. xpe la . timba pengalaman.. ade rezeki bertahan lama lagi kat situ keje pulak sna. Mudah-mudahan...

Sebenarnya setiap ape yang jadi smua tersembunyi hikmah yg Allah da tunjuk pun. Kalau xrasa susah masa kat tempat mula2 praktikal tu aku xkan ade niat nak ade transport sendiri. Mungkin sampai sekarang aku still mengharapkan n menyusahkan org utk hntr n angkut balik kje. kan?
Bila da ade transport sndri takut2 pun kita akan jadi berani jgk sbb milik kita sendri . cuma amik masa sikit la 2 3 minggu nak berani betul2. Dalam melaka je inshaa Allah boleh.. jauh2 belum dapat kebenaran dari bos besar lagi ^____^

Sekarang tengah menghitung hari.. detik demi detik.. nak habiskan praktikal.. observation dari lecturer.. siapkan thesis.. submit full report.. and VIVA.  Adoooiiiiiii akak takutttt dik :'(
Semoga dipermudahkan urusan kami ini ..LULUS dgn cemerlang hendaknya utk smua.
 Aamiiin..






okay dah. lenguh tangan . baik siapkan thesis .. terpesong pule.. heee
tguu tahun depan pulak update entry baru. hahahahaha.
yang bestnye tulis blog ni bkn sbb nak org  baca ke ape pun..
tp nanti da meningkat usia terjumpa balik ape yg ditaip ni dia jadi mcm best. flsback la konooonnnn.


daaaaaaaaaaaa... goodnight.






Monday, January 13, 2014

Thursday, September 12, 2013

I'm losing myself

Assalamualaikum..

Pejam celik pejam xnak celik dah 3 bulan dah aku keje.. Mcm xnak percaya tapi kena percaya. Dalam tempoh ni jugak la aku sentiasa diburu dgn bermacam2 perasaan. Perasaan yang sukar nak digambarkan. sukar untuk buat orang lain faham ape yang terbuku di hati. Boleh berpusing kepala dan otak kalau nak layan perasaan nie. xtau laa macam mana nak cakap. Hati aku berubah-ubah. Aku pon confius. Nak cerita kat orang spya org faham ape yg aku rasa lagi buat aku rasa serabut nak ngs pun ade. Semakin teruk je delima aku dengan pekerjaan pertama aku nie. Lepas dah konvo lg melayang nth ke mana hati aku.. Rasa nak give up! nak berhenti keje. nak duduk rumah xnak keje. jadi penganggur terhormat. diploma bagi kat nepal kat tmpt keje tu.. Huuuhhhhhhh ! :'( 

Allah ..

Iqa xtau.. iqa confius.. iqa stress.. iqa delima.. iqa sedih.. iqa nak nangis.. :'( 

Masa mula2 masuk kje .. takut, seram, xde keyakinan diri langsung, pengalaman keje pun zero, xhappy lgsung keje, tekanan je aku dgn kau tau keje! hari2 dok mengadap mesin jahit.. bape byk jarum ptah aku punya keje.. haha.
But then.. Bila dah settle keje menjahit .. aku start tolong2 diorg lipat kain2 kt laundry tu. Dan bermula dari itu baru lah aku dapat rasa ada 'life' dengan pekerjaan aku.. 
OK x Ok OK OK X X X OK x.. haha. serabut arr..
siapa yg buat serabut tu? Of course la AKU jugek!

Selesai konvo hari tu.. naik keje balik aku pun xtau myb da cuti lame ke ape.. Perasaan Hati Jiwa & Raga aku HILANG.. Kenapa?!!!
Adoiii...

Supervisor aku pon dah dok perasan n die tnye kat aku
 "kenapa macam xde mood je keje..ke dah dapt keje lain ea?"
 ape yg mampu aku buat "just smile" .. (xde mood kan.. so senyum je la)
"lps konvo da xde mood ea.. da jmpe kwn2 . np? kawan2 sume da kje?"
me: dahh.. diorg sume mmg da kje da.. ade yg dah smbg blja ..
"owhh..  tu yg frust tu.. rileks arr.. "
me: rilekss arr nie.. (tapi dalam hati rasa mcm nak ngs)

macam mana sekali pun aku dok mengadu crita aku kat org xkan dapat selesai mslah aku. Actually, aku just nak share problem je..bila kita luah ape yg tbuku at least release la sikit kan. 
The best solution is mengadu pada yang maha esa. :)
INSHA ALLAH. 
EVERYTHING WILL BE FINE.
SABAR LAHH WAHAI HATI.

#Pesan bos... pekerjaan pertama nie biasanye lebih susah lebih mencabar. Tapi nanti bila dah ada pengalaman senang la.. baru kita ade keyakinan nak berckap n so on.. lagi.. bos kate .. keje kena sepenuh hati sbb kita nak cari rezeki kan.. so .. Insha Allah.. I will .. Insha Allah  ... :')


Tuesday, September 10, 2013

We are the Campion.. :)

Segala puji hanya pada-Mu Ya Allah. Alhamdulillah..  Akhirnya.. setelah 3 tahun menghabiskan masa menuntut ilmu di peringkat diploma. kini tibalah masa KONVOKESYEN nyee.. BIG THANK YOU especially for my family. Babah Ummi dan semua yg lain.. Dalam gembira nak konvo nie jauh di sudut hati Allah saja yg tahu betapa iqa nak kongsi kegembiraan iqa nie dgn org yang teristimewa yang lahirkan walaupun xmembesarkan.. yang membesarkan tapi bukan melahirkan.. I miss them.. "mak ..iqa rindu.."
"nek.. iqa rindu kat nenek" Semoga mereka tenang di sana .. :')
malas nak cite panjang2.. tgk je la sndiri.. heheh
   

nie mase baru lpas daftar.. then pkai jubah. 

mereka :)
kawan sahabat teman suka duka pahit getir sepanjang 3 thun. thanks korang! :)

housemate sem 1
Diploma in Business Studies
best partner of mine
tq for the present.. :') 

im so happy to make u proud of me. im happy to see ur smile. Doa darimu sangatku damba. I love u. <3
 

Kehadiran yang memberi berjuta makna buat babah kakak iqa azeem ayeb. Thanks a lot for giving us all your love.
I love u UMMI !
hope u were here to join us sis ! :') but its ok. Good Luck !

That's all.. thank you.. :) Penat nak cite panjang2... hehe.. Back to work!